USA TURNÉ

USA TURNÉ

A Kecskemét Táncegyüttes idén Amerikában járt

A Kecskemét Táncegyüttes idén az Amerikai Egyesült Államokból kapott meghívást a 36. Folkmoot Nemzetközi Néptáncfesztiválra, Waynesville-be 2019. július 18-28-ig, valamint az észak-amerikai diaszpóra magyarságához egy 3 állomásból álló fellépés sorozatra július 11-től 17-ig  a New Yorkban, Philadelphiában, Washingtonban, Atlantában és környékén élő magyar közösségekhez a magyar néphagyományok, néptánckincs bemutatására és élményt adó átörökítésére.

Az együttes népzenészekkel kibővült  29 fős delgációja 2019. július 11-én érkezett meg az Államokba.

 A Kecskemét Táncegyüttes „Proud Verbunk from Kecskemét” címmel egy órás műsort készített a magyar néptánc kincs legvirtuózabb táncaiból. Az első 6 napban a fen nevezett nagyvárosokban szerepeltek, majd július 17-én érkeztek a Folkmoot fesztivál helyszínére, ahova az Appalache hegység párától füstölgő hegyei között vezetett az út. A hajdani cseroki indiánok földje igazán vadregényes. A Folkmoot Fesztivál által Atlantába értük küldött busz zöldellő hegyi legelők, tengerszemek, gyors folyású patakok, meredek sziklafalak, hegyi tanyaházak között kanyargott.

A fesztiválon még 4 másik ország is képviselte magát, spanyol, egyiptomi, Cseroki, amerikai tánccsoportok voltak a Magyarországot képviselő Kecskemét Táncegyüttesen kívül.

A Folkmoot Fesztivál szervezői a "Gála a csillagok alatt" esten mutatták be a fesztivál vendégelőadóit a szponzoraiknak. A Kecskemét Táncegyüttes kalotaszegi táncokkal bűvölte el az amerikai közönséget. A következő 10 napban 1 nap kivételével minden nap fellépett a táncegyüttes a környező, olykor 50-100 km-re lévő településeken, Ashvilleben, Haywoodban, Hendersonwilleben, Cantonban, Hickoryban, - ahol egyébként a táncegyüttes műsora előtt tiszteletükre trombitán eljátszották a magyar himnuszt és nagy örömükre a nézők közül néhányan énekelték is – vagy épp a Junaluska tónál, ahol a Folkmoot Fesztivál nyitógáláját rendezték meg. A cseroki törzsfőnökröl elnevezett mesterséges tó konferencia és üdülő központ, egyik fontos helyszíne a vallási turizmusnak is, mivel itt működik a metodista világtanács.

A fellépéseken kívül úgynevezett „workshop” programokon is részt vett az együttes több alkalommal is, ahol a nézőközönségnek mutattak táncokat, illetve táncoltatták meg az embereket. Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség részévé választott magyar Táncház módszertan, melyet az együttes sikeresen mutatott be, Amerikában is megállta a helyét.  

 

Partnereink

Hírös Agóra
Mercedes Benz
Emberi Erőforrások Minisztériuma
NKA
Kecskemét
Modern Home
Phoenix Mecano
Halmos Béla Program