Nyelvek
Magyar  | Français  | English  | Deutsch
Belépés
Véletlenszerű kép
Bemutato_034

Isztambulban is sikert aratott a Kecskemét Táncegyüttes

Óriási sikert aratott a Kecskemét Táncegyüttes Törökország legrangosabb, nemzetközileg is jegyzett fesztiválján. A hírös városi fiatalok a Kárpát-medence táncait mutatták be Isztambulban.

Isztambulban, a 7. Lake  Nemzetközi Folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Kecskeméti Kulturális Központ fenntartásában működő Kecskemét Táncegyüttes július 7-14. között. Törökország legrangosabb, nemzetközileg is jegyzett fesztiválján a hírös város táncosai mellett brazil, palesztin, lengyel, kanadai, tajvani, USA-beli, olasz és török együttesek adtak műsort.
A fesztivál központja a közel 14 milliós török főváros egyik kerületében, Kücükcekmecében volt. A Kecskemét Táncegyüttes 16-20 év közötti fiataljaiból álló delegáció hét alkalommal mutatta be a Kárpát-medence magyar táncaiból összeállított műsorát Isztambulban. Felléptek a kücükcekmecei tó partján felállított szabadtéri színpadon, egy bevásárló központban, menettáncot mutattak be több helyszínen, köztük Isztambul híres városrészében, a Galata negyed egyik sétáló utcájában és a Taksim téri köztársasági emlékműnél is.
A török közönség nagy szeretettel fogadta a táncosok műsorát, és mindig megcsodálta a Kecskemét Táncegyüttes virtuóz előadásait, különösen a lányok üveges, és a legények botos, valamint karikás ostoros táncait. Emellett pompás viseleteikről is elismeréssel szóltak. Az előadások után a helybeli közönség közös fotózkodásra kérte a fiatalokat.
A fesztiválon nyújtott kimagasló teljesítménye alapján a Kecskemét Táncegyüttes máris átvehetett egy meghívást a szervezőktől a 10. jubileumi fesztiválra.
A fellépések mellett azért jutott idő az isztambuli nevezetességek megtekintésére is, és egy gyönyörű hajókirándulást is tehettek a fiatalok a Boszporuszon. Hazafelé Rodostóban felkeresték a Rákóczi Múzeumot is, ahol Ali Kabul a múzeum vezetője kalauzolta a kecskemétieket.

Szöveg: Lángné Nagy Mária