Bemutatkozás

Bemutatkozás

Kecskemét Táncegyüttes 1976-ban alakult, fenntartója a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ Nonprofit KFT (volt Erdei Ferenc Művelődési Központ). A táncegyüttes 43 éve alatt sok száz fellépéssel és bemutatóval öregbítette Kecskemét hírnevét, ápolta a hírős város hagyományait, illetve okozott örömet lakóinak, kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
 
A táncegyüttes a Kárpát-medence magyar és más nemzetiségű népeinek táncait állítja színpadra.  Kiemelten foglalkoznak Kecskemét és tágabb környezete, a Kiskunság táncainak rekonstruálásával, gyűjtésével, visszatanulásával és színpadi bemutatásával, valamint a régi kecskeméti viseleteket felkutatásával.

A Táncegyüttes állandó szereplője Kecskemét és tágabb környezete társadalmi, gazdasági, kulturális ünnepeinek, többek között a Kecskeméti Tavaszi Fesztiválnak, a Hírős Hét Fesztiválnak, a Kecskeméti Népzenei Találkozónak és a Kodály Művészeti Fesztiválnak.
Az együttesnél dolgozó néptánc szakemberek és fiatal táncosok részt vesznek az országos és megyei felnőtt, gyermek-ifjúsági néptánc találkozók szervezésében.
A táncegyüttes a házigazdája a Kulturális Központ táncházi programjainak is.
Rendszeresen bemutatkoznak hazai és külföldi néptánc fesztiválokon, táncház találkozókon, versenyeken.
A Táncegyüttes folyamatosan gondoskodik az utánpótlásáról. A kecskeméti fiatalok néptánc tanulásának otthona. Az utánpótlás nevelésében szorosan együttműködik a KMI Kodály Iskola néptáncművészeti tanszakával.
A táncegyüttes közel 350 tagú, jelenleg 15 csoportban folyik a sokoldalú művészeti munka. 
 
Művészeti asszisztens: Böde-Harkai Csilla, Márkli Zsuzsanna

Művészeti vezető helyettes: Böde István Gábor
 
Művészeti vezetők: Lukács László néptáncpedagógus
                                Lukácsné Haránt Eszter néptáncpedagógus,
                                Mindketten a Népművészet Ifjú Mesterei
 
A Kecskemét Táncegyüttes korábbi művészeti vezetői: Nagy Dezső, Farkas Zoltán (Batyu), Kopasz István, Szeverényi Anikó, Bedőcs József
 
Az együttesnek nincs saját zenekara, a zenei kíséretet rendszerint a Hírös Zenekar látja el.
Vezetője: Hegedűs Máté
 
Külföldi fellépések, szereplések: Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Bulgária, Csehország, Dánia, Fehéroroszország, Finnország, Franciaország, Görögország (és Ciprus), Hollandia, Kanada, Kína-Makaó Lengyelország, Németország, Oroszország, Portugália, Románia, Svájc, Szerbia, Szíria, Szlovákia, Szlovénia, Tajvan, Törökország (és Ciprus).
 

Reklám videó:

Kecskemét Táncegyüttes

Partnereink

Hírös Agóra
Mercedes Benz
Emberi Erőforrások Minisztériuma
NKA
Kecskemét
Modern Home
Csoóri Sándor alap
Halmos Béla Program