Mexikói TURNÉ

Mexikói TURNÉ

Mexikóban járt az együttes 2022.09.29.-10.12 időszakban!

A mexikói nagyváros, San Luis Potosi több évnyi kihagyás után újraindított Nemzetközi Fesztiválján 4 kontinens 15 országának népművészete mutatkozott be. Hazánkat a városunk reprezentatív táncegyüttese, a Kecskemét Táncegyüttes képviselte. A mexikói folklórcsoportok mellett Costa Rica, Kolumbia, El Salvador, Nepál, Peru, Honduras, Törökország, Marokkó, Nigéria, Togo, Ghána, Csehország, Spanyolország és Japán kulturális értékeiben gyönyörködhettek a látogatók 2022. október 2. és 8. között.

A Mexikói fennsíkon közel 1900 méteres magasságban fekvő San Luis Potosí történelmi központjának rózsaszín és szürke kőből épült fényűző épületei különleges hangulatot árasztanak. Az európai építészeti stílusok (barokk, neoklasszicista, gótikus, román stb.) szinte mindegyikét megtalálhatjuk itt. A város, amelyet 1592-ben alapítottak a közeli nemesfém lelőhelyek kiaknázására IX. (Szent) Lajos francia királyról kapta a nevét. Mexikó egyik államának San Luis Potosínak is a székhelye, évszázadok óta gazdasági, kereskedelmi, kulturális központ.

A Kecskemét Táncegyüttes zenészekkel kiegészített 34 fős delegációja párizsi átszállással repült Mexikóvárosba. Innen busszal utaztak tovább San Luis Potosíba, a fesztivál helyszínére. Szeptember 30-án érkezett meg a Kecskemét Táncegyüttes San Luis Potosí Nemzetközi Folklórfesztiváljára. Aznap Mexikóvárosban ünnepi szentmisét tartottak a Szent Szív templomban a magyar állam támogatásával megvalósult felújítás alkalmából, amelyen Dr. Hoppál Péter a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára is részt vesz . A mexikóvárosiak az egyik utcájukat Budapestről nevezték el. Az "utcakereszetelőn" is Dr. Hoppál Péter képviselte Magyarországot.

Másnap a városházára is ellátogattak az együttes tagjai, ahol fogadta őket Daniel García Álvarez de La Llera úr, a város kulturális igazgatója.

Az Alapítók tere zsúfolásig megtelt a Nemzetközi Folklórfesztivál megnyitására. Fantasztikus hangulat volt a szívmelengető sokadalomban.

A fesztiválra meghívott résztvevőket a megnyitó után Mario Garcia Valdez úr, a város polgármestere gálavacsorán látta vendégül.

Az együttes másnap Villa de Pozos településen adott egy órás műsort a Teatro del Pueblo szabadtéri színpadon. A magyar együttes bemutatkozására a Villa de Pozos Mexikó-szerte híres regionális vásárának programjában került sor. A kereskedelmi és kézműves kiállítások, vásárok, gasztronómiai csemegék mellett bikaugratás (jaripeo), vásári királynő választás, sport események, családi programok, koncertek és folklór előadások is várták az érdeklődőket.

Harmadnap a Monterrey Műszaki Egyetemre látogatott a csapat, ahol a Lukács László által összeállított spanyol nyelvű PPT segítségével a delegáció zenész tagja, Nagy Dóra mutatta be angolul Magyarországot, Kecskemétet, az ezer arcú magyar népművészetet. Az együttes ízelítőt adott népzenénkből, néptáncainkból. Egymás után 2 prezentációt tartott nagy sikerrel az együttes.

Este a zsúfolásig megtelt Alapítók terén adott egy órás műsort az együttes. A csodálatos közönség hangos ovációval ünnepelte a csapatot. Aztán leszakadt az ég, erős zápor áztatott el mindent.

A Kecskemét Táncegyüttes egy nagyon érdekes kulturális csereprogram részese volt a 40 éve alapított Cuauhtémos Egyetem és Középiskolában, ahol az egyetemi képzésben gazdasági, mérnöki, pedagógiai, egészségügyi, sport tudományok mellett élelmiszerrel foglalkozó ismereteket is oktatnak. A program első részében az egyetem hallgatói mutatták be Mexikót a magyar csoportnak, akiket kórusban úgy köszöntöttek: SZIA!

 

Fontos volt, hogy a Kecskemét Táncegyüttes a Nemzetközi Folklórfesztivál keretében bemutathatta Magyarországot. Egy felmérés szerint a világon a legtöbbek által ismert magyar szó a PUSKÁS. A legendás magyar focistát itt is ismerte egy diák. Következő napon az Autonómia Egyetem színháztermében mutatta be az együttes Magyarországot, Kecskemétet és a magyar népi kultúrát az egyetem táncművész szakos hallgatóinak. Prezetációjuk szintén hatalmas sikert aratott.

A fesztivál utolsó napján nagy sikert arató, negyedórás műsorral búcsúzott el a Kecskemét Táncegyüttes a Nemzetközi Folklórfesztivál közönségétől. San Luis Potosí önkormányzata is kifejezte elismerését a magyar együttes kiváló teljesítményért.

A mexikói Magyar Nagykövetség által szervezett magyar-mexikói kulturális évad részeseként is fellépő Kecskemét Táncegyüttes október 12-én ért haza mexikói turnéjáról késő este, ahol meglepetésként a Hírös Agóra előtt könnyes szemekkel köszöntötték hozzátartozóik őket.

 

Partnereink

Mercedes Benz
Emberi Erőforrások Minisztériuma
Nemzeti Kultúrális Alap
Kecskemét
Csoóri Sándor alap
Halmos Béla Program
We tarvel in culture