Nyelvek
Magyar  | Français  | English  | Deutsch
Belépés
Véletlenszerű kép
Ezi_036

A táncegyüttes új bemutatója március 17. 19.00 óra

  

VISSZATEKINTÉS
(Tisztelet Kodály Zoltánnak)
 
A Kecskemét Táncegyüttes műsora
 
„Ha a népet nemzetté akarjuk tenni, előbb a zenéjét is a nemzet közkincsévé kell tennünk.”
Így van ez a tánccal is, a nemzeti táncunkkal, mely oly sokszínű és változatos, hogy maga Kodály Zoltán gyűjtőútjai során is említést tesz róla.
 
 
A Kecskemét Táncegyüttes elengedhetetlenül fontosnak tartja a város szülöttének, Kodály Zoltán szellemi örökségének megőrzését és továbbvitelét nemcsak az évfordulói kapcsán.
Az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásának köszönhetően az együttes a Kodály-év záró eseményeként ismét bemutatja VISSZATEKINTÉS - (Tisztelet Kodály Zoltánnak) című, nívódíjjal jutalmazott nagysikerű műsorát. Az egyrészes műsor a klasszikus zene és a népzene találkozására épül, és párhuzamot von e két műfaj között illetve a néptánc és a feldolgozott tematikus táncszínház között, melyek rondó formában köszönnek elénk újra és újra.
 
A műsorban időbeli, technikai korlátok miatt a teljesség igénye nélkül hangoznak el részletek Kodály Zoltán Galántai táncok, Magyar rondó, Kállai Kettős műveiből, illetve kézirataiból, jegyzeteiből Szokolai Péter színművész tolmácsolásában, Bartók Bélával való barátságára utalva Bartók 33. hegedűduója (Preludium és kánon, a Két szál pünkösdrózsa dallamára) lesz hallható, valamint részletek láthatók Rábai Miklós: Kállai kettős című koreográfiájából.
 
Koreográfusok: Lukács László és Lukácsné Haránt Eszter a „Népművészet Ifjú Mesterei” miniszteri cím birtokosai, valamint Böde István, Adler Írisz és Farkas Zoltán „Batyu” Harangozó díjas koreográfus
Zenei rendező: Csík János
Zene: Hegedűs Máté és zenész barátai
Fény: Göttinger László
 
Közreműködnek: A Kecskemét Táncegyüttes tagjai, valamint a kecskeméti Aurin Leánykar tagjai
 
Rendező: Lukács László
 
Támogatók: Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, NKA
 
A műsort követően 20.00 órától Táncházba várunk mindenkit
Támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma Csoóri Sándor Program Táncházak
 
Belépőjegy: 1800 Ft