Languages
Magyar  | Français  | English  | Deutsch
User login
Random image
Ezi_213

Fehéroroszországban is sikeresen szerepelt a Kecskemét Táncegyüttes

 Hat napos turnéról tért haza a táncegyüttes Ifjúsági csoportja Bobruisk városából, ahol 24 másik ország részvételével hatalmas nemzetközi fesztiválon vett részt. A 14. alkalommal megrendezett eseményen a Kecskemét Táncegyüttes képviselte elsőként Magyarországot a fesztivál történetében.

Hatalmas érdeklődés fogadta a magyar együttest, mindenki csodálta a legények férfias táncait, a lányok üveggel a fejükön történő táncait, valamint a lírai, szoros összefogódzással járt, egyedi páros táncainkat.

Szép díjakkal, elismerésekkel tért haza a 27 fős delegáció.

TÁNCVILÁGNAPI TÁNCHÁZ

 2017. április 29. Táncvilágnapi Táncház

 
Csimota topogtató16.30-17.15    Tanít: Böde-Harkai Csilla
 
Aprók tánca17.15-19.00        Tánctanítás: népi játékok, népszokások, táncok
                                               Kézműves foglalkozás
                                              Közreműködik: Berei Andrea, a Népművészet Ifjú Mestere
 
Csutribál19.00-20.00             Székelyföldi táncok
 
 
Felnőtt táncház 20.00            Tánctanítás: széki, kalotaszegi, mezőségi, szilágysági, székelyföldi
                                                                     táncrendek
 
20.00 Hungarian FolkEmbassy – Magyar Népzenei Nagykövetség lemezbemutató koncertje            Népzenei karaoke
            Közreműködik: Hetényi Milán énekes
 
 
Táncmesterek: Böde István, Böde-Harkai Csilla, Molnár Máté, Márkli Zsuzsanna
Zenei közreműködők: Hungarian FolkEmbassy
 
Házigazda a Kecskemét Táncegyüttes és a Kecskeméti Kodály Zoltán Iskola Néptánc tanszaka
 
Támogató: NKA
Belépő: 400 Ft
 
Következő Táncház időpontja: 2017. május 26.

Díjeső a Kecskemét Táncegyüttesnél

Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület közreműködésével a Hétszínvirág Oktatási és Kulturális Alapítvány kiskőrösi telephelye rendezte meg 2017.március 31-én a Bács-Kiskun Megyei Gyermek és Ifjúsági Néptánctalálkozót és Minősítő Versenyt.

A Kecskemét Táncegyüttes 6 produkciójából 3 Megyei Arany Minősítést, 3 pedig Megyei Ezüst Minősítést szerzett. A táncegyüttes „Suprik” csoportja és annak egy szólistája párja, Kárpáti Mátyás és Kerekes Viola Arany Minősítést kaptak, oktatójuk Böde István és Böde Harkai Csilla(a táncegyüttes művészeti asszisztensei). Valamint a „Nagybetyárok” csoport 4 szólista párjából 1 Arany Minősítést, Lukács Anna Eszter és Ráczkövi Viktor és 3 pár pedig, Raffai Szilárd, Szabó Zsófia és Marozsi Eszter, valamint Marozsi Ádám és Jakus Henrietta Ezüst Minősítést kapott, valamint Lukács Anna Eszter és Ráczkövi Viktor a legjobb páros viszony megvalósításáért különdíjban részesültek. Felkészítőik: Lukács László, Lukácsné Haránt Eszter, Márkli Zsuzsanna. Nagyon gratulálunk mindenkinek!!! Büszkék vagyunk rájuk!! 

NEGYVEN KEREK ESZTENDŐ

 MEGHÍVÓ

„Negyven kerek esztendő”
A Kecskemét Táncegyüttes 40 éves jubileumi műsora
Közreműködők: A Táncegyüttes 10 korcsoportja (Kislurkó, Lurkó, Nagylurkó, Csutri, Suprik, Kisbetyárok, Nagybetyárok, Ifi, KTE, Parázs) valamint a Kecskeméti Kodály Zoltán Iskola táncos növendékei (tanszakvezető:Bedőcsné Szabó Rita), illetve egykori táncosok, zenészek
Muzsikál: a Juhász Zenekar
A műsorban közreműködik még a Csík Zenekar, a Hegedűs Együttes, valamint a Hírös Zenekar, mint a táncegyüttes életében jelentősen részt vevő zenekarok
„Hangosfilm szoba”: Filmvetítések a 40 éves Kecskemét Táncegyüttes éltéből, valamint együttestörténeti kiállítás az aulában azon a héten
Művészeti asszisztensek:
Böde István és Böde –Harkai Csilla
 
Művészeti vezetők:
 Lukács László és Lukácsné Haránt Eszter
 
Köszöntőt mond az esti műsorban:
Szemereyné Pataki Klaudia
Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármestere
 
A műsort követően Táncház 22.00- 04.00 óráig
Helyszín: Hírös Agóra Kulturális és Konferencia Központ Nonprofit Kft.
Időpont: 2016. december 3. 15.00 óra és 19.00 óra
Belépőjegy ára: 1800 Ft a délutáni műsorra, melyen a táncegyüttes gyermek és ifjúsági csoportjai lépnek fel, és 2800 Ft az esti műsorra, melyen a táncegyüttes felnőtt csoportja, az alapító tagok, valamint a régi tagok és a zenekarok szerepelnek

TÁNCKEDVELŐK FIGYELEM!

 

„Szervusz kedves barátom, gyere velünk táncba!”

A Hírös Agórában( volt Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ)lehetőséged nyílik rá, hogy kipróbáld, mennyire mozognak úgy a lábaid, ahogy Te szeretnéd!
Mindezt sok-sok játékkal, zenével, tánccal, fellépéssel,  jó csapatban, reprezentatív táncegyüttesben!
A szeptembertől induló néptánc szakkörökbe olyan, elsősorban 4-6 év közötti fiúk és lányok jelentkezését várjuk, (de jelentkezhetnek idősebbek is), akik szeretnek táncolni, énekelni és nyitottak a néptánc iránt.
 
Célunk:
 A csodálatos, harmonikus táncos mozgásvilág elsajátítása,
a kultúra, művészet, a műveltség iránti érzékenység megalapozása,
 a néptánc alkotó, közösségformáló erejének megtapasztalása.
A kitartóbbak később a Kecskemét Táncegyüttes tagjaiként folytathatják, akik éppen Kanadából jöttek haza júliusban egy 1 hónapos turnéról.
 
 
Akik tanítanak:
Lukács László, Lukácsné Haránt Eszter, Böde-Harkai Csilla, Böde István
miniszteri kitüntetéssel, nívódíjakkal rendelkező néptáncpedagógusok

A bemutatkozások időpontja:
2016. szeptember első, második hetében, illetve folyamatosan

Helyszíne:
Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ, Kecskemét, Deák Ferenc tér 1. www.hirosagora.hu

Érdeklődni lehet:
Lukács László: 00-36-30-965-6624 vagy 06-76-503-800
email: laszlo.lukacs@hirosagora.hu

A Kecskemét Táncegyüttes újabb arca - Bohémkedtek a táncosok

 Csütörtök délután kezdődött Európa legnagyobb szabadtéri jazz fesztiválja, amelynek megnyitóját természetesen mi sem hagyhattuk ki. Amikor ezeket a sorokat írjuk, épp egy korsó világos sör mellett élvezzük a Bohém Ragtime Jazz Band nyitó koncertjét, amelyen a Kecskemét Táncegyüttes bebizonyította, milyen jól lehet néptáncot ropni a jazzre.

http://hiros.hu/kultura/elstartolt-a-jazzfovaros-fesztival:-mar-az-elso-nap-jo-a-buli

Kanadai sikerek!!!

Hatalmas sikerrel zárta a Kecskemét Táncegyüttes az 1 hónapos kanadai turnéjából a 12 napos Nemzetközi CIOFF Fesztiválját Drummondvilleben!
A 10 nemzetet felsorakoztató fesztiválon a magyar népzenét, néptáncot Kecskemét Megyei Jogú Város reprezentatív táncegyüttese képviselte. Naponta egy,illetve kettő, olykor három fellépést is állva tapsolással jutalmazta a közönség! A felvonuláson a lányok fejükön üveggel sétálása,táncolása, a karikás ostorok pattogása, a fiúk legényese elkápráztatta a közönséget. A magyar esten természetesen a világ szellemi örökségei közé választott Táncház módszerrel mutatta meg az együttes a magyar tánc szépségeit. 
A fesztivál szervezőinek elismerése mellett mi sem bizonyítja jobban a táncosok kiváló teljesítményét, mint az, hogy a portugál csoport vezetője, aki egyben fesztivál szervező, meghívta a kanadai fesztivál 3 legjobb csapatát(törököket, mexikóiakat és a Kecskemét Táncegyüttest) Portugália legnagyobb fesztiváljára, az Azori Fesztiválra, az Azori-szigetekre 2017-ben. Szép munka volt, gratulálunk mindenkinek!

 

Látogasson el facebook oldalunkra: https://www.facebook.com/KecskemetTancegyuttes/

 

IRÁNY KANADA!

 A Kecskemét Táncegyüttes 1 hónapos turnéra indul Kanadába.

 
Az idén 40 éves Kecskemét Táncegyüttes 2016. június 26-tól július 25-ig egy a magyar néphagyományokat komplexen bemutató programsorozatban való közreműködésre kapott meghívást Kanadába.
Ennek előzménye, hogy 2014-ben Lukács László és Lukácsné Haránt Eszter, az együttes művészeti vezetői Torontóban jártak.  Az ottani magyar diaszpóra által működtetett Kodály Táncegyüttes számára készítettek koreográfiát. Az így kialakult szakmai együttműködés eredményeképpen 2016-ban, a magyar néphagyományok, és néptánckincs bemutatására és élményt adó átörökítésre hívták meg a Kecskemét Táncegyüttest Kanadába. Nagyon fontos küldetést jelent számunkra, hogy a kinti magyar diaszpóra fiataljaival kortárscsoportban ismertessük meg a hiteles magyar tánchagyományt.
A 300.000 fős kanadai magyarság torontói szervezeteinek javaslatára 2016. július 1-jén Kanada egyik legnagyobb nemzeti ünnepén a „Kanada Napon” Torontóban számítanak a Kecskemét Táncegyüttes műsorára.
A CIOFF (Nemzetközi Folklórfesztiválok Szövetsége) magyarországi képviselete a Kecskemét Táncegyüttest delegálta a 35. Mondial des Cultures de Drummondville NemzetköziNéptáncfesztiválra, amelyet 2016. július 7-17-ig rendeznek meg Drummondville-ben 15 ország jelenlétével.
Magyarország képviseletére a magyar CIOFF Iroda minden évben delegálja a Kecskemét Táncegyüttest nagy nemzetközi fesztiválokra. Így jutottunk már el Ankarába, Moszkvába, Damaszkuszba Isztambulba és számos európai országba, ahol eddig mindig magas színvonalon képviseltük, városunkat és hazánkat ezeken az eseményeken. Most Drummondvilleben leszünk Magyarország kulturális nagykövetei.
A torontói Kodály Táncegyüttes és a Kecskemét Táncegyüttes fiataljainak 2015-ös közös, kecskeméti néptánctáborának sikere nyomán július 17 és 24. között a Kodály Táncegyüttes hívta meg a kecskemétieket az éves néptánctáborukba a Niagara vízesés mellé.
A Kecskemét Táncegyüttes kiemelten fontosnak tartja a kanadai magyarokkal való kapcsolatok ápolását, valamint az együttesbe járó kecskeméti fiatalok látókörének szélesítését, kapcsolatok építését, teljes értékű, a társadalom és Kecskemét számára minél hasznosabb polgárokká válását. 

"TÁNCRA LÁBAM" a Kecskemét Táncegyüttes csoportjainak és a Kodály Zoltán Iskola Néptáncosainak közös műsora

 2016. június 4 18.00 óra, 

Helyszín: Hírös Agóra Kulturális Központ. 6000. Kecskemét, Deák Ferenc tér 1.

KECSKEMÉT TÁNCEGYÜTTES ÚJ MŰSORA

 Ezúton szeretném hirdetni mindenkinek a Kecskemét Táncegyüttes legújabb műsorát, vagyis kettő műsorát Páratlanul címmel, 2016. április 23-án a Hírös Agórában este 19.00 órakor a nagy érdeklődésre való tekintettel megismételjük. Pürrikhé és Női SOrS címmel két félidőben.A műsorban szerepelni fognak a Csutri, Kisbetyárok, Nagybetyárok csoportból lányok, illteve a Kisbetyárok csoportból fiúk. 

PÁRATLANUL
a Kecskemét Táncegyüttes női és férfi műsora két félidőben
 
I.rész
Pürrikhé
 
A fegyvertáncoktól a verbunkosig
 
 
„Arisztoxenosz azt mondja, hogy a pürrikhé nevű tánc Pürrikhoszról kapta a nevét, aki spártai születésű volt. A tánc harcias jellege bizonyítja,hogy a spártaiak találták fel. Csak a spártaiaknál tartja magát a pürrikhé, amely a harcra való előkészületként szolgál. A mi korunkban azonban már valamiféle dionüszoszi táncnak tűnik a pürrikhé, mert szelídebb, mint régi formájában. A táncosok ugyanis ma botot tartanak a kezükben dárda helyett, nádvesszőket hajítanak egymás felé, és fáklya van náluk. A pürrikhét a legszebb dallamokkal és egyenes ritmusokkal kell kísérni.”
 
Athénaiosz:Lakomázó bölcsek (részlet, Kr. u. 3. század)
 
Talán kevesen tudják, hogy a mai magyarnak, helytelen kifejezéssel „magyarosnak” mondott férfi táncunk honnan is származik. A reformkorban a katonai sorozás (a „verbuválás”) alkalmával használatos lassú, nemes veretű verbunk-tánc és zenéje vált a magyar karakter leghitelesebb kifejezésévé, s jelenítette meg legsikeresebben a magyar öntudatot. Az egykori katonatáncokból kialakult eszközös ügyességi táncaink, illetve a szóló férfitáncok, a „legényesek”, „ritka magyarok”
jóval hamarabb jelen voltak egységesen Európa, és a magyarság férfitáncaiban is, mint az imént említett verbunk, mely „csak” kb. 200 év múltra tekint vissza.
Ezen táncaink fejlődését mutatja be a műsor első részében a táncegyüttes férfi tánckara kronológiai megformálásban Pesovár Ernő néprajzkutató szavainak segítségével. Miként vált a XVI. századi kardtáncból XX. századi mezőföldi kanásztánc, vagy éppen kalotaszegi legényes, illetve a XIX. században a magyar karaktert megtestesítő verbunk.
 
II. rész
NŐI  SOrS
 
„Kemény erény szerény remény……elégek én….. Egyéniség semmiség…..Kérdés…. érés… ez ér?....és? Bölcs-ül-és…..vár-ás…..sír-helyzet-jelent-és? KERESÉS…KÉRÉS…FÉLÉS... ÉS????
Több kanál halál…talán talál tutálibe már… kár…”
 
Emlékszel még a fogócskára? Tudod, nap mint nap fogócskázol. Kergeted az álmaidat, a pénzt, a hiányoltnak vélt harmóniát, a kiegyensúlyozottságot….s ezt éppen kinek a szerepében?
Barátnő, ara, dolgozó nő, anya?? NINCS IDŐD? Bújj csak el!!! Ki vagy most?
KERGETSZ? MENEKÜLSZ? SZERETSZ? SZERETNEK? SZERETNEK! SZERESS!!!
 
 
Közreműködnek: a Kecskemét Táncegyüttes Csutri, Kisbetyárok, Nagybetyárok,KTE és Parázs csoportjának táncosai, valamint Gera Anita táncművész
Koreográfusok:Lukács László, Lukácsné Haránt Eszter, Böde István, Böde-Harkai Csilla
Kísér: Hírös Zenekar, valamint Csávás Attila, Hegedűs Zoltán, Szabó Dániel, Székely Tibor
 
Rendezők: I.részLukács László, II.rész Lukácsné Haránt Eszter
Művészeti asszisztensek: Böde István és Böde-Harkai Csilla
 
Művészeti vezetők: Lukács László és Lukácsné Haránt Eszter a Népművészet Ifjú Mesterei